Forvirret over artikel i Politiken..

By | 11/24/2010 2 comments
Den saftige, krydrede og hjemmelavet Chicken Tikka Masala lavet med yoghurt
Den saftige, krydrede og hjemmelavet Chicken Tikka Masala lavet med yoghurt.





Fra denne artikel i Politiken af Bodil Hauge, er jeg blevet lidt forvirret. Det er en fin artikel, slet ikke noget med det, men det er selve bogen af Carsten Kyster fra Politiken, hun skriver om der undrer mig. Hun skriver:

"Yoghurt er fællesnævner
De andre køkkener, som bogen besøger, er: det kinesiske, det arabiske, det thailandske, det vietnamesiske og det tyrkiske. Selv om de er forskellige, har de også fællestræk."
Hun citerer fra bogen:

"»Verden er stor, men den hænger sammen, når man begynder at smage på den. F.eks. benytter alle de køkkener, vi har med i bogen, yoghurt som tilbehør til hovedretten. Det er ikke noget, vi har brugt i det nordiske køkken, men det giver det bløde, cremede modspil til de krydrede gryderetter«."

Her må jeg stille spørgsmålstegn ved det hun skriver; det er dog rigtigt at indisk og tyrkisk mad er meget glad for yoghurt, her i blandt yoghurtens brug i karry og i raita, og tzatziki'en i det græsk/tyrkiske køkken. Men jeg har godt nok aldrig stødt på yoghurt i det kinesiske, thailandske eller det vietnamesiske køkken. Hun citerer at yoghurten bliver brugt som tilbehør til hovedretter, og der kan jeg ikke lige komme i tanke om nogen.

Hvad med yoghurt i hovedretter så? Det thailandske køkken holder af at bruge kokosmælk i deres karry'er og vietnameserne ligeså, så ikke noget yoghurt i dér. Jeg har spist meget kinesisk mad, og der har virkelig aldrig stødt på yoghurt. Det er sikkert en hel fin bog, men ud fra citatet Bodil Hauge bringer i artiklen er jeg meget skeptisk.
Nyere indlæg Ældre indlæg

2 comments:

Søren Hartvig sagde ...

Jeg har set thai opskrifter hvori der indgår, yogurt, men jeg må erkende at jeg aldrig har lavet en vietnamesisk, thai eller kinesisk ret med yogurt.

Så hvis det bruges, så er det nok udelukkende i det vestligt tilpassede asiatiske køkken.

Der er jo ingen tvivl om yoghurtens anvendelse i det indiske køkken, men i de andre asiatiske køkken er det vist noget tvivlsomt.

Anonym sagde ...

Men det er jo en kogebog. Hvorvidt det med med yogurt er fiktion eller ej burde være underordnet. Teksten er jo crowdpleasing. Det der tæller, må jo nok være: Smager maden så godt, eller er den noget møg (som iøvrigt er det, der binder verden sammen)?