Ich bin ein Berliner!

By | 1/27/2011 Skriv en kommentar
Der vrimler rundt med gode spiseoplevelser i Berlin. I marts 2010 tog jeg til Berlin i en uge, og oplevede masser af dejlige spisesteder. Jeg havde selvfølgelig læst på lektien hjemmefra, og havde planlagt hvor der skulle spises henne. Berlin er en fantastisk by, multikulturel og farverig. For en madelsker er det et perfekt sted, fordi de huser så mange fantastiske køkkener. I Østberlin er der en fantastisk gade der hedder Alte Schönhauser Str hvor der ligger et par asiatiske restauranter som er ret gode. Den meget berømte Monsieur Vuong havde jeg læst meget om hjemmefra og den måtte jeg bare besøge. Gaden hvor restauranten ligger, er lige ved Rosa-Luxemburg-Platz U-bahn station. Monsieur Vuong lever meget på deres design og hype, fordi selve maden er ikke vildt specielt, men deres fede indretning gør at man får sig en oplevelse alligevel. Dog serverer de ikke helt dårligt mad, og jeg følte mig da pænt mæt og tilfreds, og endte med at slippe billigt med hensyn til regningen.

Kyllinge pho fra Monsieur Vuong.
Kyllingepho fra Monsieur Vuong.
Chiliolie fra Monsieur Vuong.
Chiliolie fra Monsieur Vuong.
Ishin Sushi er en kæde, og serverer meget billigt sushi, og når jeg siger billigt sushi, så mener jeg virkelig BILLIGT sushi. Kvaliteten er ikke verdens bedste, men ligger i hvert fald over Letz Sushi og mange sushirestauranter i København. De har nogle virkelig billige frokosttilbud, og man kan sagtens købe en sushimenu for 5€. Jeg bestilte både laksemenu, sashimi og spicy tuna maki, udover det bestilte jeg også tangsalat og misosuppe og alt dette til en meget billig pris. Det hele føles dog lidt masseproduceret og uden hjerte, men jeg vil da blive glad for sådan en billig sushibiks i København, så ville min pung da føles tykkere.

Laksemenu, sashimi og spicy tuna, med tangsalat og miso suppe fra Ishin.
Laksemenu, sashimi og spicy tuna, med tangsalat og miso suppe fra Ishin.
Man siger at dönerkebaben blev opfundet i Berlin. Jeg har også ledt længe efter sådan et sted i København og hvis nogen der har en idé om hvor man kan få sig en dönerkebab i København, så må I endelig sige til. Men denne slags kebab findes overalt i Berlin, og den adskiller sig fra den almindelige kebab ved at have flere friske grøntsager og mange slags sauce man kan vælge i mellem. Brødet er også anderledes end fx pitabrødet eller dürumrullen. Yummy!

Dönerkebab på en tilfældig U-bahn station.
Dönerkebab på en tilfældig U-bahn station.
Der findes virkelig mange asiatiske spisesteder i Berlin, og Mr Hai på Savigny platz er en af de mere kendte af slagsen. Designet er virkelig specielt og man føler sig også lidt anderledes end man gør på en vietnamesisk restaurant i København. Man kan dog narres af indretningen for selve kvaliteten af de vietnamesiske retter er meget middelmådige. Deres pho var smagløst og det var ikke særligt godt. Man skal passe på og ikke blive narret af de mange flotte indrettet steder i Berlin!

Goi Cuon (vietnamesisk sommerrulle) med peanutsauce på Mr. Hai.
Goi Cuon (vietnamesisk sommerrulle) med peanutsauce på Mr. Hai.
Oksekøds pho fra vietnamesisk restaurant i Berlin på Mr. Hai.
Oksekødspho fra vietnamesisk restaurant i Berlin på Mr. Hai.
Tyskland udmærker sig selvfølgelig også i de mange udvalg af tyske øl, og man kunne da heller ikke lade være med at købe sig nogle tyske øl til hotellet.

Tysk øl på hotelværelset med Dunkin' Donuts pose i baggrunden.
Tysk øl på hotelværelset med Dunkin' Donuts pose i baggrunden.
På Alte Schönhauser Str hvor Monsieur Vuong også ligger, findes Yam Yam, en enkelt indrettet lille restaurant, hvor de serverer små koreanske retter, her i blandt kimbab som er en maki med forskellige slags grøntsager i. Der udover er der også vegetarretter som namool som er marineret grøntsager. Maden føles dejligt let og ryger godt ned sammen med noget ris og grøn te til. Retterne kan købes for et par euro og der er et stort udvalg. Kvaliteten er dog ikke på det højeste som på andre koreanske restauranter, men jeg kan stadig anbefale den, fordi alligevel er der noget specielt ved at de tilbyder så mange billige små retter. Det er et stilrent sted og som alle andre steder i Berlin er det virkelig billigt i forhold til Danmark.

Nogle koreanske retter fra Yam Yam.
Nogle koreanske retter fra Yam Yam.
Det meget berømte TV-tårn i Berlin på Alexander Platz i Østberlin er et must-see for alle turister der tager til Berlin. Udsigten er fabelagtig, og man kan ikke lade være med at blive forbløffet over byen ved at se den fra denne højde. Oppe i toppen er der en roterende restaurant, hvor man på et par minutter når at rotere 360 grader rundt. Romantisk er det virkelig med stearinlys og en fantastisk udsigt. Menuen har velkendte retter, som gnocchi og løgsuppe. Maden lyder også bekendt, og da jeg er en stor fan af tun, så bestilte jeg en grillet tunbøf. Vi fik en tre retters og maden skuffede gennem alle retterne. Løgsuppen var helt vildt uinspirerende, og den grillede tun ødelagde fuldstændig min lyst til tun. Hovedretterne var dog heller ikke imponerende, men oksekødet var stadig stegt ordentligt. Vi gav lidt under 100 euro, plus rødvin og øl/sodavand. Det kostede ikke kassen, men i forhold til priserne i Berlin og kvaliteten var det lidt dyrt. Det var dog bestemt en oplevelse at spise i den højde, men hvis vi fik valget igen, havde vi nok ikke spist der.

Hovedretter fra TV-tårnet i Berlin.
Hovedretter fra TV-tårnet i Berlin.

Berlin er en meget "vietnamesisk" by, ligesom Paris og København, når man tænker på asiatiske restauranter. Byen er domineret af vietnamesiske restauranter og man finder mange pho-steder og færre kinesiske restauranter. For eksempel vil jeg betegne London som en "kinesisk" by, når man tænker på Asien, dog er Indien også stærkt repræsenteret.
Jeg stødte på en dim sum restaurant på Kantstrasse ved navn Aroma China. Vi var de første kunder i restaurant da vi skippede mjorgenmadsbufféten på vores hotel, og vi fik serveret udmærket dim sum. Prisen ligger under alle restauranter i København og kvaliteten ligger væsentligt højere end for eksempel Fu Hao på Vesterbro. Alle de klassiske dim sum retter var til stede og vi kom til at bestille en anelse for meget, og vi blev da også lidt for mætte.

Forskellige slags Dim Sum.
Forskellige slags Dim Sum.
Wow! Kimchi Princess i Østberlin er virkelig imponerende i design, dette trendy sted er et meget travlt og populært sted. Restauranten ligger i det hippe Kreuzberg, som jeg vil betegne som Berlins Nørrebro, dog lidt større og federe. Hele designet virker gennemført og de traditionelle koreanske retter får helt nye omgivelser. Vi spiste bibimbap med forskellige banchan og som sideret bestilte vi en koreansk kimchi pandekage. Den minder lidt om den japanske okonomiyaki, men vi synes at den koreanske pandekage slår den japanske. Maden er som mange steder i Berlin ikke vildt imponerende, og det er også igen indretningen der hiver oplevelsen hjem. For eksempel savnede jeg den rå æggeblomme på min bibimbap end et spejlæg.

Koreansk kimchi pandekage fra Kimchi Princess.
Koreansk kimchi pandekage fra Kimchi Princess.
Bibimbap plus banchan fra Kimchi Princess.
Bibimbap plus banchan fra Kimchi Princess.
For at opsummere så er Berlin et vidunderligt sted. Hvis man skal sige det rigtig kort så er Berlin bedre og billigere end København hvad angår restauranter. For en københavner er det virkelig "heaven" at bruge så få penge på sådan noget godt mad. Jeg elsker Berlin og kan ikke vente til at komme derned igen, for jeg føler stadig ikke at jeg har prøvet en brøkdel af hvad Berlin har at tilbyde.
Nyere indlæg Ældre indlæg

0 comments: