Hot Pot derhjemme

By | 8/30/2016 2 comments
Sådan laver du Hot Pot derhjemme, Hot Pot opskrift

Hot Pot derhjemme
Hot Pot derhjemme
Inden vi starter, hvis I ikke er helt med på hvad hot pot er, så hop over til gutterne på Serious Eats som har en fremragende guide. Hvis I ikke lige orker at hoppe over til linket, kan jeg afsløre at hot pot er ligesom fondue. Der ligger en suppe i midten, de rå ingredienser skal tilberedes i maden som efterfølgende dyppes i en sauce som man selv laver. Hot pot er anderledes fra provins til provins i Kina og hvor jeg kommer fra (Hong Kong), der har man mere fokus på det friske fra havet og der er sjældent chili involveret i modsætning til Chongqing og Sichuan hvor fokus er på den enormt stærke suppe.

Så der er tre ting man skal have styr på.
- Suppen
- De rå ingredienser
- Saucerne

De fleste asiatiske butikker har hvad du har brug for, og hvis du bor i Københavnområdet, så hop i Today Supermarket bag Hovedbanegården og de har alt hvad du brug for.

Suppen

På billedet foroven kan I se en grøn lille pakke og det er faktisk suppebasen. Man kan tage sig tid og lave sin egen suppebase, men for simplicitetens skyld så plejer jeg som regel at købe en færdiglavet suppebase som skal røres op med vand. Jeg kan også afsløre at de fleste unge kinesere gør det samme, men hvis du virkelig har god tid så er at lave suppen fra bunden af selvfølgelig det mest sunde at gøre.

De rå ingredienser

På billedet har jeg købt:
- Hjertesalat
- 1 bagekartoffel
- Okseboller
- Fiskeboller
- Friteret tofu
- Enokisvampe
- Rå rejer
- Oksekød (man kan købe kødet frossent som er færdigskåret)
- Lammekød (samme her)

Det er faktisk meget få ingredienser der skal bruges til at lave et hot pot måltid og det er meget op til en selv hvad man vil have i. Der er mange interessante ting man kan smide i hot potten. For eksempel i hot pot-kæden Haidilao får man én tablet hvor man kan vælge sine egne ingredienser og fx spiste jeg grisehjerne i Shanghai - det var en speciel oplevelse. Så ja, det er totalt op til én selv.

Saucerne

At lave sine egne saucer er faktisk det jeg synes at der er sjovest ved hot pot. Hver især får sine 1-2 egne skåle hvor man kan skræddersy sin egne sauce. Fx, kan jeg godt lide at lave én med friskhakket chili, hvidløg, forårsløg og koriander sammen med noget sojasauce og sesamolie. I den anden sauce, kan jeg godt lide at smide noget chiliolie sammen med kinesisk sort eddike og måske lidt sojasauce.

Der er mange måder at lave sin sauce på, men for at være den sikre side, så sørg for:
- Sojasauce
- Sesamolie
- Friskhakket chili
- Friskhakket hvidløg
- Chiliolie

Der er et ordsprog i Kina; "at spise hot pot alene er det mest ensomme i verdenen", så det betyder bare at hot pot helst skal nydes når man er 3+ mennesker i hvert fald. Det er et social måltid, man hygger sig i et par timer og der skal selvfølgelig drikkes øl til.

I Danmark har vi desværre ikke nogle restauranter hvor man kan spise hot pot, så man skal kaste sig ud i at lave det selv, men det er der ikke noget i vejen med. Det er som regel hyggeligere at sidde hjemme hos én man kender, det bliver billigere og man kan vælge sine helt egne ingredienser.

Kast jer ud i det, for det er de færreste der kender til denne kinesiske spise som i øvrigt også er populært i Vietnam, Thailand, Filippinerne, Sydkorea og Japan, blot under et andet navn. Der skal næsten ikke tilberedes noget og gæsterne hygger sig med at tilberede deres egen mad. Superhyggeligt!
Nyere indlæg Ældre indlæg

2 comments:

Flere Japanske restauranter i København serverer "sukiyaki" eller "shabu shabu" som ligner den kinesiske "hot pot" rigtig meget (måske har den kinesiske hot pot mere smag i suppen?): jeg har fået det på "Tokyo" og "Sukiyaki" (som også serverer teppanyaki).

https://www.tokyorestaurant.dk/alacarte.html
http://www.sukiyaki.dk/html/dk_forside.html

Hej Erwin,

Ja jeg vil nok sige at shabu shabu ligger tættere på den kinesiske hot pot, hvor sukiyaki mere er hen af en sauce end en suppe. Jeg har også været fået det serveret på Tokyo og Sukiyaki, faktisk besøgte jeg Tokyo i sidste uge til en omgang Sukiyaki!
Men du har ret i at den kinesiske hot pot har mere smag. Generelt synes jeg at japansk mad går meget efter den rene umami smag, mens kineserne er mere generøse ved brug af de andre smagssanser, især salt.

Mvh
William, Taste and Experience