Hong Kong rejseguide gennem billeder af maden



I denne rejsesektion får lige lov til at se billeder af mine rejser til Hong Kong da jeg var afsted december 11', sommeren 12' og foråret 15'. Det er ikke en normal rejseguide, men mere et forsøg på at give jer en stemning af Hong Kong gennem maden.

Jeg har været så heldig at rejse til Hong Kong mange gange i mit liv. Mine forældre gjorde det til en tradition at rejse til Hong Kong i hvert fald hver tredje år, enkelte gange blev det hvert andet år og nogen gange hvert år. Jeg er supertaknemmelig for at de har været så gode til at hive min søster og jeg til Østen - i hvert fald så vi holder fast i vores asiatiske rødder, men samtidig er vokset op med danske normer.
Min første rejse til Hong Kong var i en alder af 4 år i 1993, herefter som 8-årig i 1996 og derefter har jeg totalt "lost count" hvor mange gange jeg har været der. Mine seneste rejser var i 2011, 2012 og 2015, og det er sjovt at hvordan hver eneste Hong Kong tur er så anderledes end den anden fordi man tager derhen i et helt andet stadie i livet. Det er svært at relatere til, men det er lidt som om man kan bruge rejser som en måler til at pege på stadier af livet at huske tilbage på.

Hong Kong er et sandt madmekka, og gaderne bliver domineret af restauranter - og det er især et madmekka for asiatisk mad; koreansk, thailandsk, vietnamesisk, japansk, kinesisk - you name it. Det gode ved det er at konkurrencen mellem restauranterne er så afsindigt høj hvilket betyder at kvaliteten er presset helt i vejret. Jeg elsker Hong Kong. Det er så sandelig mit andet hjemland.

Her får I Hong Kong gennem billeder af maden!

Det allerførste syn man møder, er lufthavnen og så snart man træder udenfor, mærker man straks den famøse humidity eller lummerthed. Herfra tager man tager toget, bussen eller taxa videre, men man kan ikke undgå at køre over Tsing Ma broen som er verdens niende længste bro. Det er en fantastisk følelse at ankomme til Hong Kong, men jeg må indrømme at jeg tit får et mindre kulturchok som i hvert fald varer et par timer.






Hong Kong er delt op i forskellige områder/øer og halvøer. Du lander i lufthavnen Chep Lap Kok som ligger på øen Lantau Island (btw, det er også her hvor Giant Buddha, Disneyland og Citygate Outlets ligger hvis der nogen interesse skulle være), og herfra kører du over Tsing Ma broen og over til fastlandet som består af New Territories og Kowloon, modsat for fastlandet ligger altså Hong Kong Island - det område hvor briterne slog sig ned under den den 150-årige kolonisering af Hong Kong.
På trods af at Hong Kong geografisk er ret stor, så er enormt meget af landet bjerge og derfor ubeboelig, og derfor får man indtrykket af at der fuldstændigt er overbefolket.

Nå, hvad er det allerførste man bør gøre når man lander i Hong Kong? Skaf jer et Octopus Card, og hvis I kender Oyster Card fra London allerede, så er Octopus Card bare 10x sejere. Det er helt ligesom Rejsekortet fra København pånær af at Octopus Card har eksisteret siden 1997 - 17 år tidligere end Rejsekortet! Dette kort kan erhverves med et depositum og herefter skal der blot fyldes kredit på kortet, og et par hundrede kroner bør holde i et godt stykke tid. Hvis du ikke lige har overskuddet til at hive pengepungen frem når du skal købe en Cola i 7-Eleven, så brug Octopuskortet - og de giver dig endda et par cents rabat når du bruger kortet i stedet for kontanter.

Som sagt så er Hong Kong et madmekka for asiatisk mad, men dét Hong Kong mest er kendt for er selvfølgelig dim sum som vi kender herhjemme med restauranter som Royal Garden, Pakka, Fu Hao og Dim Sum af Henrik Yde i København. I Hong Kong er kvaliteten bare, uden at overdrive, hundrede gange bedre. 

Dim Sum

Det kan faktisk være ret svært at finde en dim Sum restaurant i Hong Kong for at det ikke skal være helt løgn. Alle de store kinesiske restauranter har som regel dim sum fra 8-12 så man skal tidligt op for at spise dim sum. Det er klart et morgenmad/frokostmåltid - lidt ligesom at paella i Spanien er et frokostmåltid (vidste jeg ikke, indtil min spanske kollega fortalte mig det).


Dim sum er små anretninger, dumplings, og for det meste er alt dampet og bliver serveret i de såkaldte steam baskets. På billedet til venstre kan I se én af de mest populære dim sum retter som hedder "Siu mai" der består af noget svinekød og rejer viklet i en let og tynd dej. Denne er nærmest obligatorisk ved et dim sum måltidet sammen med "Har gau" der er rejer pakket i en nærmest gennemsigtig dej. 

Dim sum er altså et must-have måltid hvis man tager i Hong Kong. Jeg har stor respekt for dim sum kokke for det kræver enormt teknik og er utrolig vanskeligt at lave.
Tim Ho Wan er den nok mest kendte dim sum restaurant (den har endda en michelinstjerne), og den er bedre kendt som verdens billige michelinrestaurant. Jeg har ikke selv været der før, da der tit er kæmpe kø.

Insidertip: Undgå at tage ud at spise uden at have bestilt bord ved 11-13 tiden og 18-20 tiden), da der henholdvist er frokost og aftensmad. I Hong Kong er der en meget stor kultur med at spise ude ved frokosttid. Madpakker og kantiner er for det mest uhørt, og folk der arbejder på kontor tager tit ud for at spise deres frokost.

En omgang komave til dim sum.
En omgang komave til dim sum.

I Hong Kong taler man kantonesisk ligesom man gør for det meste i sydøstkina og hovedsageligt i Guangdong-provinsen taler man denne dialekt. Hovedsproget i Kina er mandarin, men det er faktisk kun i Beijing at man fuldkommen taler mandarin, for ellers har hver egen provins sin helt egen dialekt. Det viser blot hvor stor Kina er, at naboprovinsen taler en hel anden dialekt end en selv. Så når jeg omtaler kantonesisk, så mener jeg altså sproget og folket i Guangdong-provinsen samt folk i Hong Kong.

Insidertip: Lad være med at omtale folk i Hong Kong som kinesere. De anser sig selv ikke så en del af kinesere og de kan slet ikke identificere sig selv med kineserne på trods af at de er det samme folk. 150 års britisk styre har sat sit præg og i den seneste tid har der været en massiv antikinesisk mentalitet, og netop Occupy/Umbrella-movement i slut 2014 handlede om dette.

Når jeg tager til Hong Kong, indrømmer jeg gerne at jeg aldrig går efter det kantonesisk køkken, specielt fordi jeg selv er opvokset med kantonesisk mad og derfor går jeg efter de køkkener som jeg ikke har spist nær så tit. Men lad os lige komme ind på et typisk kantonesisk aftensmåltid.

Kantonesisk aftensmad

Det kantonesiske køkken er én af de fire kæmpe kinesiske køkkener. Udover det kantonesiske køkken er der tre andre; Shandong, Sichuan (personlig favorit, den kommer jeg ind på et senere tidspunkt i bloggen) og Jiangsu. I det kantonesiske køkken er der tit meget fokus på teknik og sjældent bruges der mange ingredienser til hvert ret. Der er sjældent store og stærke smag, for eksempel bruges chili sjældent i det kantonesisk køkken i modsætning til mad fra Sichuan.

Et godt eksempel på af at der sjældent bruges mange ingredienser og stærke smag i maden, er retten "dampet fisk", hvor fisken dampes sammen med skiver af ingefær og lidt forårsløg, og når fisken er dampet færdigt kommes der sojasauce på sammen med lidt koriander. En meget populær ret på aftensmadsbordet!

Der findes selvfølgelig massevis af kantonesiske restauranter i Hong Kong, og hvis du ser en restaurant hvor der i vinduet hænger stegte ænder og gæs, svinenakkefileter, duer og pølser - så er du landet et godt sted. Tag ind og bestil en omgang stegt and, stegt svinenakkefilet "Char Siu", en omgang grøntsager og ris - og du er supergodt kørende.

Den mest anerkendte kantonesisk restaurant hedder Yung Kee og ligger ovre på Hong Kong Island, 5 minutters gågang fra Central Station. I 2012 var jeg herinde og her havde jeg et fantastisk måltid og spiste den bedste and jeg nogensinde har smagt.

Insidertip: Min far siger at man aldrig skal tage imod et bord på nederste etage og man skal specifikt spørge om et bord på de øvre etager, fordi det er bare almen viden at på de øvre etager er der bedre service?

Inde på Yung Kee restaurant i Hong Kong.
Inde på Yung Kee restaurant i Hong Kong.
Thousand year egg, men for at være helt ærlig lugter de af tis (og jeg lyver ikke).
Thousand year egg, men for at være helt ærlig lugter de af tis (og jeg lyver ikke).
Her er så den bedste and jeg nogensinde har smagt.
Her er så den bedste and jeg nogensinde har smagt.
For mere omkring det kantonesiske køkken, så kan jeg foreslå at du ser madprogrammet "The Getaway", sæson 1, episode 2 hvor komikeren Aziz Ansari tager dig igennem Hong Kong, eller søg efter Anthony Bourdain in Hong Kong på Youtube.

Nu begynder jeg at bevæge mig udenfor det kantonesiske køkken, og nu vil jeg fortælle om alle de andre dejlige måltider jeg har spist i Hong Kong.

Insidertip: Hong Kong er propfyldt med restauranter og gaderne er nærmest domineret af restauranter. Restauranter åbner og lukker på kryds og tværs. Der er sindssyg høj konkurrence og er der ikke fuld hus hver nat, så kan restauranten være lukket efter et par år. Ordet spredes også virkelig hurtigt og får du en dårlig anmeldelse fra flere af bloggere i Hong Kong, så går det sjældent godt. Brug siden Openrice.com til at planlægge jeres måltider - her er anmeldelserne troværdige og du kan finde en anmeldelse af restauranter herinde (gå hjem AOK). Jeg bruger den hver eneste gang når jeg skal til Hong Kong.

Din Tai Fung

Hvis du aldrig har hørt navnet "Din Tai Fung" før, så husk det. Din Tai Fung er nok den største kinesiske restaurantkæde i verdenen med mange restauranter i Asien, nu i Australian og i USA, og "Din Tai Fung" er kommet på alles læber. Restauranten blev startet i Taiwan i 1980'erne og her begyndte de at sælge Xiao Long Bao (soup dumplings) som faktisk originalt stammer fra Shanghai. I dag har de to michelinstjerner og sjovt nok er det de to ud af de fire filialer i Hong Kong, der har dem. Hvis du har planlagt en tur til Hong Kong, så er du heldig!

Jeg må selv indrømme at det smager utroligt utroligt godt på "Din Tai Fung" og de fortjener klart deres michelinstjerner. På Din Tai Fung skal du gå efter Xiao Long Bao, der er deres mest kendte ret. XLB der også er kendt som soup dumpling, er en dumpling hvor der sjovt nok er suppe indeni! Dumplingen er lavet af tynd dej og herefter pakkes et fyld af svinekød sammen med gelatine i dejen, og når dumplingen dampes bliver gelatinen så til suppen (lidt samme metode som sylte, lige pånær sylten ikke varmes op igen).

Der er flere forskellige metoder at spise XLB på, nogen propper den hele i munden - lad være med at gøre det, suppen inde i dumplingen er brændende varm og du kommer til at ende med en brændt tunge. Måden jeg spiser det på, er at jeg tager min XLB op i en ske, bider et hul i den for at lade dampen komme ud og herefter hælder jeg lidt chinkiang eddike (sort eddike) sammen med lidt ingefær på, og ind i munden kommer den. Herefter er det bare en eksplosion af smag, og med den dejlige suppe og den vanedannede eddike, så kommer du til at spise én XLB efter den anden.

Stor tålmodig ved udformningen af dumplings.
Stor tålmodig ved udformningen af dumplings.
Drunken chicken, bønner og agurker i chiliolie.
Drunken chicken, bønner og agurker i chiliolie.
Drunken chicken, bønner og agurker i chiliolie.
Xiao Long Bao (Soup dumplings), Din Tai Fung
Kold mungbønne nudler.
Kold mungbønne nudler.
Jeg kan anbefale at I bestiller (I kan se menuerne her og her).

- Tossed shredded beancurd with seaweed and bean sprouts in vinegar dressing (som er de mungbønnenudler som i ser på billedet)

- Tossed sliced cucumber with chili and garlic  (de sindssygste bedste og crunchy agurker du nogensinde kommer til at smage)
- String beans with minced pork
- Pork Xiao Long Bao
- Spicy vegetable and pork wontons
- og hvis der er plads til det, så går efter en nudelret såsom Noodle with spicy sesame and peanut sauce in "Taiwan" style (men jeg vil anbefale at gå ekstra to portioner af Xiao Long Bao i stedet).

Anbefalede køkkener at prøve sig af med i Hong Kong og hvad skal man undgå at spise

Gå efter koreansk, japansk, thai og vietnamesisk mad, der er masser af autentiske restauranter og brug Openrice som jeg sagde til at finde hvad I har lyst til at spise. Koreansk BBQ, sushi, en omgang pho eller pad thai kan du snildt finde i Hong Kong - og udnyt at du er i Hong Kong som er et helt centralt punkt i Asien med masser af mulighed for at prøve Asiens lækkerier. Og pssst.. nu bliver jeg slagtet af andre foodies, men McDonalds og KFC er meget bedre og meget billigere i Hong Kong end i Danmark - prøv det i hvert fald en enkel gang som en guilty pleasure.

Undgå at spise vestlige retter såsom italiensk, spaghetti/pastaretter, og spis for Guds skyld ikke en steak - kvaliteten af steaks er bare langt under niveauet i Danmark. Generelt så hold jer fra vestlige retter og hvis cravingen af vestligt mad virkelig er slemt så stadig undgå at spise det og nyd i stedet at du er i et sted hvor du ikke får lettere adgang til asiatisk mad - og hvis du tror at du kan bruge Openrice til at finde en god vestlig restaurant så tro om igen for foodies i Hong Kong aner ikke godt vestligt mad er og den højeste-ratede er sandsynligvist et dårligt sted i vores vestlige øjne.

Feststedet #1 Lan Kwai Fong

Det var vist her at Alexandra og Prins Joachim mødte hinanden i sin tid, og det er her alle unge og festglade mennesker tager hen for at drikke og feste. Diskoteker og barer er generelt ret dyre at være på og priserne er danske niveauer, så jeg vil anbefale at du gør som de unge, at du køber alkoholen på en 7-11 og drikker på gaden, eller at du tager på en restaurant ude på gaden, får en god omgang street food og drikker billigt øl.

Afsluttende ord omkring Hong Kong

Ja, det er en lidt anderledes guide, men der findes tusindevis af gode rejseguide omkring Hong Kong, så forhåbentligt kunne jeg give et anderledes indspark til jer foodies omkring Hong Kong.

Som en danskfødt med rødder i Hong Kong så kommer mit syn til at være lidt farvet, for det er her hvor mine forældre kommer fra så jeg vil altid have en helt speciel forbindelse til Hong Kong. Jeg finder Hong Kong meget interessant, et fuldt udviklet sted i Asien stærkt påvirket af den mange års britiske kolonisering der i øjeblikket oplever en vis identitetskrise med Kina bankende på døren samtidig med at man ikke helt har glemt de vestlige værdier. Hong Kong er en melting pot af forskellige nationaliteter og kulturer, og på trods af at man kan mærke at der er nogle politiske problemer, så fjerner det ikke fokus fra at Hong Kong er et helt vidunderligt sted med vidunderligt mad.

For mere info omkring Hong Kong så er du helt velkommen til at skrive til mig, kontakt info kan findes her.

0 comments: