Shanghai rejseguide gennem billeder af maden



Shanghai er sgu speciel by. Der er et eller andet meget magisk over byen og det er let at blive tryllebundet af dens charme med det moderne der møder det traditionelle. Gennem billeder fra min seneste tur (juli 15') håber at I kan få en indsigt i hvad jeg mener. Dette er ikke din typiske rejseguide med seværdigheder, men med et fokus i maden og gennem maden vil jeg fortælle min version af Shanghai.

Her får I Shanghai gennem billeder af maden!
Når du ankommer til Shanghai ankommer du enten i Hongqiao eller Pudong lufthavn, og hvis du har kigget på kortet over Shanghai tænker du sikkert - ak! det er da ikke så langt fra centrum. Tro mig, der ER langt til centrum.

Vi ankom i Pudong lufthavn tidligt om morgenen, og forrige gang jeg var i Shanghai tog jeg en taxa direkte fra lufthavnen af og det kostede cirka 200 kr, men da vi forhørte os hos folk omkring taxapriser til centrum lød den på 300 kr plus. Vi endte med at tage metroen og det var en fornuftig idé da det kun kostede sølle 8 kr at tage metroen hele vejen fra Pudong lufthavn til centrum. Turen tager dog 1-1½ time og undervejs skal man skifte en enkel gang da toget ikke kører hele vejen ind til centrum.

Insidertip: Skaf jer et Shanghai transportkort der kan erhverves med blot 20 krs depositum, og herefter fylder du bare på når du har brug for det. Det er livsnødvendigt i Shanghai, da du med 100% garanti kommer til at bruge metroen. I øvrigt er det verdens længste metronetværk.

Her er jeg efter 18 timers flyrejse uden søvn.
Her er jeg efter 18 timers flyrejse uden søvn.

Hvordan er Shanghai opdelt og hvordan kommer jeg rundt?

Godt spørgsmål! Shanghai er delt op i to store dele, Puxi og Pudong - og de er opdelt af floden Huang Pu. Herudover er Shanghai opdelt i forskellige distrikter, og vi boede i Jing'an distriktet som ligger ret centralt, herudover er rigtig mange andre distrikter. Hvis I vil læse mere om Shanghais distrikter - tjek dette Wiki link.

Dét vi altid fik fortalt omkring Pudong som er kendetegnende med alle skyskraberne, at for blot 20 år siden var Pudong rent jord og marker. Det siger lidt om hvor hurtigt udviklingen har skudt afsted i Kina i de seneste 10-20 år.

Jeg vil anbefale at bo så centralt som muligt da det nærmest er umuligt at gå fra sted til sted, men det betyder egentligt ikke så meget, fordi man kan komme rundt over alt med metroen - det er super belejligt og hvis du ikke lige orker de mange mennesker i metroen, så er taxaen ret billigt. Taxameteret starter på 14 RMB (cirka 15 kr) og den starter først med at tikke med 1 kr efter 3 kilometer - så hvis du kan holde dig inden for en 3 kilometerstur koster det kun 15 kr - og prøv at tænk hvor dyrt det er at tage en taxa i København!!

Insidertip: Undgå at prøve at praje en taxa midt på vejen ved myldretid - de er alle optaget! Desuden er generelt godt at undgå taxaen i myldretid da der er trafikprop hver evige eneste dag i Shanghai. Men hvis du endelig skal skaffe en taxa, så brug app'en Uber - det bliver flittigt brug af shanghainesere.

Hvad skal man spise i Shanghai?

Xiao Long Bao 小笼包

Der er nogle helt klassiske Shanghairetter man skal spise, og her tænker jeg på den meget kendte, suppedumpling, Xiao Long Bao. Hvis du ikke har hørt om den før, så er det en dumpling med suppe i der spises med sort eddike (Chinkiang vinegar) og strimler af ingefær. Retten kommer oprindeligt fra Shanghai, men den taiwanesisk michelinkæde, Din Tai Fung har mestret den og jeg vil anbefale at du tager derhen og spiser (mere om Din Tai Fung senere). Xiao Long Bao på Din Tai Fung bliver lavet millimeter præcist, hver dumpling bliver vejet på vægten inden den bliver godkendt - højst sandsynligt for at sikre at den får den helt præcise tilberedningstid når den dampes.
Grunden til at der kan være en suppe inde i dumplingen er at fyldet indeholder gelatine som bliver til suppe når dumplingen dampes inden den bliver serveret. Ingen jeg fik proceduren lært at kende troede jeg at suppen bliver sprøjtet ind i dumplingen som en injektion!

Men Xiao Long Bao er en superdejlig ret, og utrolig vanedannende. Den er dejlig at spise, og du bliver simpelthen nødt til at spise Xiao Long Bao hvis du tager til Shanghai. Hvis ikke på Din Tai Fung, så kan du finde adskillige lokale restauranter der serverer retten til billig pris.

Xiao Long Bao og adskillige andre gode retter på Din Tai Fung, Shanghai.
Xiao Long Bao og adskillige andre gode retter på Din Tai Fung, Shanghai.

Shengjianbao 生煎包

Xiao Long Bao's mindre kendte lillebror er Shengjianbao - det er også en suppedumpling, men i stedet for at dejen bliver dampet så bliver denne stegt på en pande. Dejen er nok heller ikke helt ens, da jeg tvivler på at Xiao Long Bao-dej kan tåle at bliver steget, så dejen er nok lidt tykkere end hos storebroren. Shengjianbao spises ligeledes med sort eddike (Chinkiang eddike). Shengjianbao skal selvfølgelig spises hos Yang's Dumplings som er en superkæde i Shanghai der er kendt for deres shengjianbao (mere om Yang's Dumplings senere!).
Shengjianbao med mungbean nudelsuppe på Yang's Dumplings, Shanghai.
Shengjianbao med mungbean nudelsuppe på Yang's Dumplings, Shanghai.

Soft shell crab

Herudover er soft shell crab også absolut en must-eat i Shanghai, altså det gik ret sent op for mig at det var så populært, og jeg fandt ud af det da jeg så at disse krabber blev solgt ved gaten til lufthavnen - altså lige inden man stiger ombord på et fly! Og hele krabben kan spises deraf navnet soft shell crab, men måske skal du nok lade være med at spise selve hovedskallen da den bliver svær at tygge, men kløer osv kan du helt fint spise med skal på - husk dog at tygge tilstrækkeligt nok gange for at hjælpe fordøjelsen. Generelt gå efter seafood når du er i Shanghai, med beliggenhed ved havet så er seafood billigt og godt.

Soft shell crab.

Red-Braised Pork Belly 红烧肉

Denne svinekødsret er ikke kun lavet i Shanghai, men der findes adskillige versioner af denne ret rundt omkring i Kina. Det er en af de mest populære retter i det shanghainesiske køkken. Selve retten er både sød og salt, og den braiserede ribbenssteg plejer som regel at have en del fedt på kødet som skal spises med.

Red-Braised Pork fra en restaurant i Shanghai.

Hvor skal man spise i Shanghai?

Nu får jeg sikkert en masse hate fordi jeg ikke har spist så meget lokalt, men for en ikke indfødt er det nærmest umuligt at navigere sig rundt på kinesiske hjemmesider for at finde de bedste steder, medmindre man altså kender nogen der kender området. Populære takeaway sider som Sherpa's og ele.me kan anbefales, dog har jeg aldrig nogensinde fundet ud af hvordan man brugte sidstnævnte siden de ikke har en engelsksproget side. 

Hai Di Lao Hot Pot 海底捞火锅

Jeg har et sjovt forhold til hot pot og jeg kan ikke rigtig sætte finger på hvorfor jeg er sådan en stor fan af hot pot, men Shanghai er i hvert fald et rigtig godt sted at spise hot pot. Til dem der ikke ved det, så er hot pot helt enkelt forklaret, masser af ikke-tilberedt madvarer som så bliver tilberedt fælles i en gryde med en suppe. Hot pot er et meget socialt spise hvor venner og familie samles rundt om gryden og spiser i flere timer med masser af mad og øl, og jeg vil anbefale at man i hvert fald er en gruppe der spiser det således at man kan bestille flere ting - dog er et sted som Hai Di Lao som jeg kommer til at fortælle mere om, gode til at tilbyde halve portioner, så et kærestepar fx kan tage ud og spise hot pot sammen (meget populært i øvrigt!).

Der er tusinde af hot pot steder i Shanghai, men den klart mest populære hot pot restaurant er Hai Di Lao der er en hot pot kæde rundt omkring i Kina. For en expat eller turist kan Hai Di Lao være en rigtig god løsning, fordi der er supergod service, der er møgrent også er der et engelsk menukort. Prisen er højere end de normale hot pot steder, men som en vestlig er renlighed og god service noget man gerne vil strække langt for.

Til at starte går du igennem restauranten til dit bord hvor alle de mange ansatte bukker, nejer og hilser på dig - allerede her føler du dig som en konge. Når I er blevet sat ved bordet får I hver især et forklæde for at beskytte tøjet fra suppen, for hot pot er ikke en elegant spise så du kan snildt forvente at du kommer til at spilde og bordet ligner en slagmark når måltidet er færdig. Du kommer til at føle dig som en idiot med forklædet i første omgang, men hey, når alle gør det, hvorfor gør du det så ikke, også er det supersmart til at undgå pletter fra soya eller chilioile på tøjet.

Når forklædet er på plads, bliver du præsenteret med en lille tablet hvor du skal foretage dig bestillingen og hvis du har lyst til at tjekke menuen ud, så kan du se den her. Det allerførste du skal gøre er at vælge en suppebase og her kan du vælge at gå efter en type suppe, eller vælge to (det er superhandy at have to supper hvis man kan lide at spise stærk og har andre ved bordet der ikke spiser stærkt) - uanset vil jeg anbefale at gå efter to supper da det er vist til helt samme pris.

To typer af suppe, en spicy og en normal.
Nu kommer du til det sjove, for hvad silvan skal man bestille? Jeg vil anbefale at du går efter noget kød såsom oksekød og/eller lammekød, herefter noget seafood; rejer, rejeboller, blæksprutter, noget kulhyrater; glasnudler, kartofler, noget grønt og generelt bare ting der passer godt til hot pot såsom tørrede tofu. Tag den med ro når du bestiller for du kan altid bestille ekstra ting hvis der ikke er nok, men sørg for at der er forskellige madgrupper der er repræsenteret. Hvis man har lyst til at bevæge sig udenfor normalt mad og vælge mere eksotiske ting så prøvede jeg grisehjerne sidst og jeg tror bare at jeg undlader at vise billeder af det.

Faktisk kommer vi til min yndlingsdel nu (ja det er sjovere end selve bestillingen af mad), men det er buffeten hvor du skal lave din helt egne dip (se klippet nedenunder af folkene fra Off the Great Wall og hop til 3:00 hvor de forklarer omkring hot pot dip). På Hai Di Lao har de en lang buffet med alt muligt godt som du kan blande din dip med og du kan gå nuts som du har lyst til - lav flere dips og bland dem så skørt som du har lyst til. Jeg plejer at lave 3-4 styks hvor 1-2 af dem er spicy mens de andre er mere stille og rolige, men for at nævne et par ting i buffeten så er der hvidløg, friske thaichilier, chiliflager, sesamolie, flere typer af chiliolie, forårsløg, koriander, sesamsauce (tahini), soyasauce, ristede løg, chinkiang sort eddike, osv osv.


Herefter gælder det bare om at nyde maden og drik endelig øl til, masser af øl til. Bliv ikke skræmt over servicen og bare lad dem udføre deres arbejde, fordi de kan sagtens finde på at tage spisepindene ud af hånden på dig når du vælger at skovle det sidste af oksekødet ned i suppen - det er bestemt ikke for at være uhøflig, men nærmere tværtimod. Regningen kan sagtens blive omkring de 500 kr for tre mennesker for et stort måltid, så det er ikke et sted for de helt lokale og ikke et sted man skal spise hver dag, men du kan forvente at se kærestepar og større vennegrupper for eksempel. Jeg er i hvert fald stor fan af Hai Di Lao.

Wagas

Danskejet Wagas blev åbnet af John Christensen i 1999. På Wagas serveres der sundt mad, og John Christensen havde fat i noget af det helt rigtige da han åbnede kæden for maden i Kina kan føles usund med den store mængde af madolie der bruges til tilberedning af mad samt manglen på frisk grønt såsom salater osv, og samtidigt er Shanghai jo blevet et helt centralt punkt i Vestens kontakt med Østen og expatsamfundet er jo kæmpe og Wagas er klart et populært expatsted. Selv en person som mig som er helt tosset med kinesisk mad måtte løbe ind til Wagas en dag og få en dosis af sundhed for derefter at fortsætte med at spise kinesisk de andre dage. Wagas er overalt i Shanghai så du kan ikke undgå at finde en i nærheden af dig. Gå efter ugens tilbud som regel indeholder en wrap og en salat til omkring de 50-60 kr og snup dig en friskpresset juice mens du er på sundhedens vej - menukortet kan findes på deres hjemmeside her.

En af de mange sunde tilbud på Wagas.
En af de mange sunde tilbud på Wagas.

Mere følger omkring restauranter som kan anbefales:

- Benjia Korean Restaurant (Klart bedste koreanske restaurant i Shanghai) 
- Nawa Xinjiang Restaurant (Vestkinesisk muslimsk mad)
- Element Fresh (Salat og sunde retter)
- Pho Real (Bedste vietnamesisk i Shanghai)
- Lynns (Dim sum tilbud i weekenden til 88 RMB)

Hvor skal man drikke og feste henne i Shanghai?

Der er et kæmpe expat-community i Shanghai og diskotekerne er tit rigtig populære, dog er jeg ikke selv diskoteksmenneske, men jeg finder stadig at diskotekerne i Shanghai er ret ringe med alt for mange mennesker, enormt dyrt alkohol og technomusik på fuld knald. For de lidt mere velhavende bevæger man sig helst omkring området der hedder Xintiandi der i øvrigt var det første sted kommunistpartiet havde sin første kongres, for de lokale tager man hen på Yongkang Road der ligger i Old French Concession. De fleste expats har allerede fundet ud af at de lokale hænger ud derovre og da jeg var derhenne var baren fyldt med expats og priserne på øl var det samme som i Danmark.

Insidertip: Jeg vil anbefale at drikke sit alkohol mens man spiser på en restaurant da øllen som regel koster 10 kr for en liter. Varm op på restauranten og tag ind mod Yongkang Road eller Xintiandi senere til et par stykker.

Afsluttende ord om Shanghai

Shanghai er en millionby, 24 millioner for at være helt præcis og der er noget for enhver smag, man kan gemme sig i mængden og føle sig helt fortryllet af den spændende kinesiske mysticisme. Jeg føler at Shanghai er et perfekt blanding mellem Vesten og Østen, og efter åbningen af Kina til omverdenen i slut-80'erne kan man stille og roligt mærke Shanghais storhedstid fra 20'erne og hvordan det var et helt fortryllende sted, og efter blot 5 uger i Shanghai for mit vedkommende nåede jeg at blende ind og opdage hverdagens Shanghai, men nok tid var det bestemt ikke. Shanghai er helt speciel, og som en foodie som mig (og nok dig, så er det absolut et paradis af smagssanser.

For mere info omkring Shanghai så er du helt velkommen til at skrive til mig, kontakt info kan findes her.

0 comments: