Drikkepenge

Andet

Billede fra: http://people.howstuffworks.com/tipping.htm

Kald mig nærig, men jeg mener at drikkepenge er en underlig og unødvendig ting. Specielt i et land som Danmark, hvor der er noget der hedder mindsteløn og man må sige at de fleste mennesker tjener godt.
Det er ikke fordi at jeg ikke giver drikkepenge overhovedet når jeg er ude at spise. Når jeg får god og varm service så lægger jeg drikkepenge og det har jeg det fint med. Ved nærmere eftertanke så burde jeg ikke lægge drikkepenge, fordi hvorfor er det lige at det er tjeneren på en restaurant der skal modtage drikkepenge, og ikke jordemoderen der får ens børn til verdenen, eller lægen der redder dit liv, brandmanden der slukker ilden eller sygeplejersken der sørger for at du har det godt mens du ligger på en afdeling i et sygehus et sted.
Drikkepenge er en underlig ting.. Jeg hader de blikke jeg får fra tjeneren når jeg ikke lægger drikkepenge, jeg kan ikke snuppe de nye dankortautomater der er programmeret til at spørge “tilføj drikkepenge?”, mens tjeneren kigger på og presser en til at trykke ja. Det er blevet alt for “obligatorisk” at give drikkepenge til en tjener, uanset om man får god eller dårlig service. 

Specielt i min tur til New York oplevede jeg dette problem. New York er en drikkepenge-givende by, og kotymen er at man giver +20% i drikkepenge, så vidt jeg husker. Når alle tjenere forventer at få minimum 20% af regningen i drikkepenge, hvorfor så give en god eller dårlig service? Jeg ved godt at tjenere næsten ingen løn får i USA, men i stedet for at give mig skylden for at ikke lægge drikkepenge, burde man ikke give skylden til deres lønningssystem?


Jeg oplevede dette da jeg spiste i Koreatown i New York, hvor jeg havde haft et godt måltid, rigtig god mad men næsten intet service. Jeg lægger omkring 15% drikkepenge, og vi rejser os fra bordet. Straks kommer der et hold af tjenere og stopper os i en propfyldt restaurant, og siger at vi ikke har lagt nok i drikkepenge? WHAT?!! For det første har jeg intet service modtaget, for det andet er 15% et okay stort beløb taget i betragtning af hvor meget regningen blev, for det tredje så stopper man bare en kunde op i en restaurant for at spørge om drikkepenge. Selvom det nok var det bedste måltid jeg har spist i mit liv, så vil jeg aldrig nogensinde tage derhen igen. Hvis drikkepenge er så obligatorisk i USA, hvorfor ikke gøre det til en del af regningen som hedder service charge, som de også gør i lande som England.

I Hong Kong forventer man ikke drikkepenge af taxachaufføren. Foran dit sæde står der at drikkepenge er inkluderet i beløbet på taxameteret, så giver man ham alligevel et par ekstra hvis han har været venlig. Sådan, burde drikkepenge fungerer.

Jeg vil ikke tvinges til at give drikkepenge, jeg skal endelig nok give det når jeg føler at jeg har fået god service.