Jameson Whiskey event på Mesteren og Lærlingen

Alkohol Andet featured Produkttest
Jeg blev inviteret til en madbloggeraften af Jameson Whiskey på Mesteren og Lærlingen hvor de havde arrangeret en aften med god mad, cocktails og indsigt i Jameson Whiskeys historie, nuværende udfordringer og deres position i whisky-verdenen.
 
Lad os lige få noget på det rene inden jeg starter. Jeg er slet ikke en whiskydrikker på nogen som helst måde. Inden jeg tog mod Kødbyen til madbloggeraftenen vidste jeg intet om whisky. Jo, jeg vidste at man både kunne stave det ‘med E’ eller ‘uden E’ afhængigt af hvilket land man er fra, og det var nærmest det eneste jeg vidste!
 
Jeg har en rigtig god kammerat som er blevet den største whisky-entusiast hvor han lige pludseligt har sprunget 20-30 år frem i alkoholstadier, mens jeg stadig sidder fast i ølstadiet. Måske skulle jeg lige forklare mig selv… Den typiske mand går igennem nogle stadier i livet hvor han drikker forskellige typer af alkohol. I teenagerårene drikker man sprut, i universitetslivet drikker man helvedes mange øl, og i midt- og sent-tyverne starter man på vindrikningen. Denne fortsætter man så med indtil man rammer 40’erne hvor så, whisky kommer på banen. Altså, jeg er højst sandsynligt helt forkert på den, og der er nok nogen der kommer og siger: “Jamen, jeg er altså kun 23 år og jeg elsker whisky”. Men, det er mit take på et alkoholsstadierne i en mands liv.
 
Så mens min kammerat er hoppet over til whisky-stadiet er jeg ikke engang kommet godt ind i vindrikningen. Dog, er jeg muligvis modnet 3-4 år efter Jameson Whiskey-aftenen.

Starten på aftenen. En god intro til Jameson Whiskey

Vi fik selskab af Laura fra Jameson, der fortalte os om Jamesons historie, hvordan whiskey’en bliver produceret, og specielt synes jeg at det var interessant omkring at høre hvor Jameson lå positioneret i whiskykategorien. Laura fortalte at Jameson nok ville høre ind under mixer-whiskykategorien, altså en whisky som man ville bruge til at blande sammen med andet for at lave en drink eller en cocktail. 
Deres største konkurrenter er Jack Daniels og Tullamore Dew – to mærker som jeg før aftenen godt kendte, hvor jeg slet ikke havde hørt om Jameson før. Hvor jeg godt vidste at Jack D og Tullamore Dew lå i den lidt billige ende, var jeg overrasket over at høre at Jameson lå i samme kategori, da flasken og navnet udstråler en mere sofistikeret stil end de to førnævnte whiskyer. (Ja, det er lige marketingsgutten der lige kom frem i mig).
 
Til at starte med fik vi lov til at smage den normale Jameson rent (Jameson triple distilled), hvorefter vi fik lov til at smage den lidt dyrere flaske. Hvor den normale Jameson har en lidt blødere tone, havde den lidt dyrere flaske en længere men også bedre eftersmag. I kan tjekke de forskellige typer af Jameson whiskey ud her.
 

Meget interessante måder at bruge Jameson på.

På billedet foroven kan I se Geoffrey Canilao, kendt bartender fra New York, tidligere hovedbartender på the Union på Store Strandstræde, og nu har åbnet sit eget på sted på Valkendorfsgade 11; Balderdash.
Han fortalte lidt omkring scenen i cocktailverdenen, hvordan at han er blevet inspireret af madverdenen og specielt Noma som konstant skubber grænserne for madlavning – og han kunne se cocktailverdenen bevæge sig i samme retning.
 
Geoffrey lavede flere forskellige spændende drinks til os, men der var én meget speciel drink som både mine fellow madbloggere var enig i, der stjal showet.
 
 
Pickleback
Da han spurgte os i rummet om vi kendte til ‘pickleback’ havde ingen af os nogle anelse, men åbenbart i start 00’erne i New York var der et meget populært shot der hed pickleback.
Man har to shotglas. Det ene med whisky, og det andet med… Vandet fra en agurkesalat eller hvilken som helst anden syltning. Ja, det lyder mega underligt og vi var også meget overrasket over denne kombination. Da jeg stak min næse ned for at lugte til de to shotglas, blev jeg straks stoppet af Geoffrey som sagde at “tricket er at undgå at lugte”.
Han havde dog et lille twist til picklebag. Han havde nemlig snydt. Dagen før havde han lagt nori (tang som vi kender fra sushi) ned sammen med agurkesalaten for at give den et umami element.
 
Nå.. Tid til at drikke. Med et shot i hvert hånd, tog vi først whiskyen i munden og herefter agurkesalatvandet. And guess what? Det virker virkelig godt sammen!
Agurkesalatvandet tonede ned for whiskyens stærke alkoholssmag, og tangen gav det dybere “earthy” afrunding til shottet. Det kan klart anbefales og det er ikke sidste gang at jeg drikker en pickleback.
 
I øvrigt fortalte han ville indføre en ramen pop up ude på hans sted på Balderdash. Det skal jeg 100% ud at smage. Geoffrey, en superspændende og dygtig gut.
 
 

Fiskeburger fra Fiskebaren.

Efter 3-4 cocktails, tasting af Jameson Whiskey og et pickleback shot, var det tid til mad fra Fiskebaren, og her fik vi serveret en fiskeburger fra Fiskebaren. Dejlig saftig burger med tatarsauce, serveret med hjemmelavede fritter og coleslaw. En klart bedre oplevelse end mit tidligere besøg fra 2013 hvor jeg blev skuffet over de små portioner og smagen i maden. Det var en generøs portion samt god og velbalancerede smag.
 
 

Er jeg blevet en whiskydrikker nu så?

Nej slet ikke, men som jeg sagde tidligere i blogposten, så er jeg måske modnet 3-4 år målt på mine alkoholsstadier. Jeg synes at det var enormt interessant at høre omkring Jameson, at drikke cocktails af Geoffrey fra Balderdash og sidst ikke mindst at lære noget nyt omkring en drik som jeg normalt aldrig drikker. Nå ja, så må vi ikke glemme pickleback.
 
Jeg fik et Jameson whiskey starterkit med blandet andet en flaske Jameson triple distilled whiskey. Hvad jeg har lært af aftenen er at Jameson eller i hvert fald whiskey generelt er meget versatil, og det er ikke blot whisky sour, whisky coke eller rent whisky – der er meget til whisky end blot de tre ting.
 
Tak til Jameson for en god aften, Geoffrey fra Balderdash, mad fra Fiskebaren og hyggelige lokaler hos Mesteren og Lærlingen.
 
Min plan er at invitere to af mine kammerater hjem til en hyggelig whiskyaften hvor vi skal afprøve nogle forskellige drinks med Jamesonflasken, og så glæder jeg mig meget til at se deres ansigter når jeg tager et glas agurkesalat frem.