Koreansk festmåltid: Samgyeopsal

Asiatisk Koreansk Opskrifter

Da jeg har så travlt i hverdagene, er jeg begyndt at bruge lørdagen på madprojekter, dvs. hvor jeg bruger en stor del af dagen på at lære en ny ret som jeg har aldrig har prøvet at lave før eller aldrig har lavet med succes. Da jeg tit har været ude og drikke fredagsøl efter arbejdet plejer jeg at vågne med nogle tømmermænd, og når jeg har tømmermænd – har jeg en kæmpe appetit, og derfor driver det mig til at prøve disse nye madprojekter.

Om lørdagen vågnede jeg klokken 8.00 og her lå jeg i sengen med tør mund og en lille hovedpine, men tankerne kørte rundt omkring hvad jeg nu skulle spise. Skulle jeg bestille min sædvanlige tømmermændskur; Sushi (ja, jeg ved det lyder underligt, men jeg skal nok skrive omkring sushi er den bedste tømmermændskur på et andet tidspunkt) eller skulle jeg tage mig sammen og lave noget lækkert mad? Herefter begyndte jeg at tænke på min Shanghaitur i juli måned hvor vi spiste det lækreste koreanske mad på en restaurant ved navn Benjia, og lysten til netop dette drev mig op fra sengen og ud af døren for at handle ind.

Koreansk BBQ

På min tur til Shanghai spiste vi nemlig det der populært kaldes “Korean BBQ”, et fænomen der aldrig sådan rigtigt har spredt sig til Danmark, men i lande med en stor koreansk indvandring såsom i USA er det kendt og rigtigt populært. Samgyeopsal er så navnet for at man tager det BBQ grillede kød og vikler det ind i salat, og jeg lover jer at det smager vidunderligt.
Jeg vidste at jeg skulle have Samgyoepsal og hvis man kender koreansk mad godt, så er der mange sideretter udover (jeg er kæmpe fan af sideretter generelt) og jeg blev nødt til at lave noget kimchi, forårsløgsalat og en kold seaweedsuppe også. Så derfor fandt jeg disse fire opskrifter som jeg brugte til at lave mit koreanske festmåltid.
 
 
Hvis det hele virker overvældende så drop den koreanske seaweedsuppe, den er lidt fisket så den er ikke for alle, og den kan sagtens undlades fra måltidet.

Forberedelse til madlavningen

For at lave dette måltid er det vigtigt at du har nok tid til at forberede maden. Der er tit meget marinering i koreansk mad, så man skal i hvert fald i gang to timer inden maden skal serveres, da der er nogle processer der skal igennem med kimchi såsom at kinakålen skal i saltvand i 10-20 minutters tid, forårsløg skal i vand i en times tid for at komme af med den stærke løgsmag, osv. (I kan læse meget mere om det i opskrifterne)
 
For det andet er der nok mange eksotiske ingredienser som man måske ikke typisk har i et dansk hjem, såsom kinakål, koreansk dyppelse, soyasauce, fiskesauce, risvinseddike, tang, koreansk chilipulver, osv. Men sørg for at ingredienserne er på plads inden du kaster dig ud i det. Alle ovenstående ingredienser kan erhverves i en asiatisk købmand, og hvis du er bosiddende i København så tag et smut fordi Chinatown bag Hovedbanegården hvor der er nogle helt fremragende asiatiske butikker og specielt den store thaibutik i Kødbyen har som regel de fleste ting.
 
Pro-tip: Køb altid dine asiatiske ingredienser i disse steder fremfor de store supermarkeder, som regel er det langt billigere og du får de ægte produkter fremfor produkter såsom Blue Dragon og hvad de ellers hedder. Soyasauce, sesamolie, fiskesauce, nudler, osv. kan jeg stærkt anbefale at de bliver købt derude i stedet.
 
Der er mange komponenter som skal på bordet så derfor jeg gennemgår dem lige (se billedet helt i toppen).
 
Grillet kød – helt almindelig dansk flæsk stegt og skåret midtover. Normalt steges det ved bordet, men jeg ville undgå en hel oset spisestue så derfor lavede jeg det hele i køkkenet.
Salat – Jeg brugte hovedsalat og crispsalat, hvis du absolut skal vælge så gå efter hovedsalaten.
Koreansk dyppelse – Doenjang som kan erhverves i en asiatisk butik, hvis du kun finder den røde æske, så gå efter den – den kan gå an.
Grønsagstallerken – Flager af hvidløg, løg, milde store chilier, agurke- og gulerodsstænger.
Sesamdyppelse – En blanding af sesamolie, salt og peber.
Forårsløgsalat
Koreansk seaweedsuppe – den er kold og forfriskende, men igen, den kan sagtens undlades.
Kimchi

Så (og sådan) skal maden spises

Jeg trak et smil da jeg endelig var blevet færdig med at lave alt den mad, men jeg var stolt og glad, og især min hjemmelavede kimchi var jeg rigtig glad for. Kimchi er noget jeg elsker, men aldrig har kastet mit ud i at lave det før og den opskrift jeg fandt virkede fantastisk, for normalt er kimchi noget der tager uger at lave fordi den skal gennemgå en fermenteringsproces – så det var vidunderligt at det kunne laves på 30 minutter.

1) Tag dit salatblad

2) Tag et stykke kød og dyp det i din sesamolieblanding.
3) Smid lidt kimchi, forårsløgsalat, 1-2 flager af rå hvidløg, en lille klump af den koreanske dyppelse doenjang i.
4) Wrap den og spis den i 1-2 bidder.
5) Opnå nirvana.

Man kan være så eventyrlig som man har lyst til og du kan mikse det op med noget chili eller lidt løg, og jeg har endda set folk smide ris i. Den klassiske er salat, kimchi, hvidløg og kød – den virker i hvert fald altid.


Drik lidt af den kolde seaweedsuppe for at give lidt opfriskende kontrast til den grillede kød og stærke mad. Jeg vil anbefale at der drikkes øl til og hvis du kan få fat på den populære koreanske spiritus soju, er det helt perfekt.


Normalt er det en social spise hvor venner samles til en omgang koreansk BBQ med en grill i midten med masser af øl og soju. Hvis du ikke kaster dig ud i at lave det selv, så næste gang du går forbi et sted der serveres koreanske BBQ (Sakura på Møntergade er nok det eneste gode sted i DK) så spis det! Ellers har storbyer som London og Berlin en del koreansk restauranter.


Det koreanske køkken er noget af det mest undervurderede, der er masser af smag og det er megasundt med alle de grøntsager og især kimchi skulle have et rygte som et præventivt middel for sygdomme. Det koreanske køkken ligger helt i top i min bog.


Til slut vil jeg give jer et billede af den koreanske restaurant Benjia som jeg spiste på i Shanghai som bragte mig på disse tanker og lyst på en lørdag morgen med tømmermænd.