Mine Top 10 ultimate livretter

Madoplevelser
Jeg vil for sjovt lave en top 10 af mine ultimative livretter. En liste der højst sandsynligt ikke passer, fordi jeg sikkert har glemt mange ting, og det kommer vel an på hvad man har lyst til på dagen og tidspunktet, men jeg prøver at kaste mig ud i det. Der er meget asiatisk, og det er nok på grund af min asiatiske baggrund. Jeg håber, at I vil synes om lidt hyggelæsning.

“Kogt” flæskesteg før den skal i ovnen og blive sprød.
10. Flæskesteg
Jeg er en sucker for flæskesteg med en omgang kartofler, rødkål, agurkesalat og en fedtet brunsovs. På trods af at jeg er kineser, har jeg spist utroligt meget flæskesteg som barn. Mine forældre lavede altid flæskesteg når vi endelig skulle spise noget andet mad end kinesisk.
Det hele passer bare så godt sammen og er endda billigt at lave derhjemme selv. Ikke den mest fancy ret, men det er dansk comfort food når det er bedst.
Lånt af Thaifoodwithmali.com
9. Thai Salat
På thai hedder den “yam neua”, og jeg er helt tosset med den – jeg har dog aldrig selv kunne mestre den, og jeg bliver altid skuffet over mig selv, når jeg laver den, men når jeg spiser en autentisk thai oksekødsalat med den rigtige sauce, en blanding af fiskesauce, sukker og citron, så smager det bare godt! Hver gang jeg er ude og spise thai, så er thaisalat det første jeg kigger efter på menukortet.

Billede taget på Restaurant Hanoi på Østerbro
Billede taget på Restaurant Hanoi på Østerbro.
8. Goi Cuon/Sommerruller
Det er ikke verdens sværeste ret at lave, og mine vietnamesiske venner forstår ikke hvorfor jeg synes så godt om sommerruller, men det hele er bare så frisk og lækkert. Når den dyppes sammen med bønnesaucen ved siden af, bliver den bare endnu bedre. Rejer, svinekød, risnudler, salat og urter rullet i rispapir, det lyder simpelt, ikk?

7. Hot Pot
I Hong Kong og Kina er hot pot rigtig populært, og ikke kun der, men også i Japan, Sydkorea, Vietnam og Thailand, bare i andre former. Der kræves næsten ingen tilberedning af maden udover at skære det i skiver og anrette det på tallerkener. Måske er det fællesskabet ved at sidde rundt omkring gryden med suppen, der er så hyggeligt og gør at det er min livret nummer 7.

Billede taget på La Casa Gallega på Mallorca
Billede taget på La Casa Gallega på Mallorca.
6. Serrano og Manchego
Et af de bedste måltider jeg har spist var på Mallorca på en lille restaurant ved Alcudia i Nordmallorca. Her spiste vi den mest utrolige serrano og manchego, så man skulle tro det var løgn – der var virkelig en grund til at den var michelin-anbefalet. En ekstra bonus ved måltidet var, at det røvbilligt at spise, måske derfor det smagte så godt?

Min tur på Sorabol i Hong Kong
Min tur på Sorabol i Hong Kong.
5. Yuk Hae/Koreansk oksetartar

På restaurant Miss Korea i Koreatown i New York spiste jeg et fantastisk måltid, hvor jeg fik noget af det bedste jeg har smagt i mit liv. Koreansk tatar som serveres med asiatisk pære, rå æg og med rørsukker, er utroligt delikat. Dog skal det siges, at jeg endnu ikke har spist nogle lignende tatar som i New York, så jeg er stadig på jagt efter steder at spise koreansk tatar!


Pho fra restaurant Nha Trang i Hong Kong
Pho fra restaurant Nha Trang i Hong Kong.
4. Pho
Hvis du spørger enhver vietnameser om hans eller hendes tre yndlingsretter , vil personen med det samme nævne pho, som er vietnamesisk nudelsuppe. Det allervigtigste ved en pho er suppen der bør få smag fra okseknoglerne sammen med krydderier som stjerneanis og nelliker. Selvom mange vil sige at jeg dræber suppen, så er min yndlingsdel hvor jeg kan putte hoisinsauce, sriracha, en skive citron og masser af vietnamesiske urter i suppen. Pho er altid en vinder hos mig.

Søsterens seafoodplatter
Søsterens seafoodplatter.
3. Seafood generelt
Mums, seafood! Jeg har længe været en seafoodperson, og jeg har specielt altid været vild med rejer og hummer, men på det seneste er jeg begyndt at værdsætte krabbe og østers. Det er bare så ærgerligt at skaldyr er så dyrt at købe i Danmark, for ellers havde jeg spist meget mere af det.

Dim Sum restaurant i Berlin
Dim Sum restaurant i Berlin.
2. Dim Sum
Grunden til at jeg så sjældent spiser dim sum i København er fordi der ikke er nogen gode dim sum-restauranter. Kvaliteten i Hong Kong er bare så meget højere og det samme er det i London.
Dim Sum er vel den kinesiske tapas og hver morgen i Hong Kong ser man alle dim sum-restauranter pakket med mennesker. Der masser af retter at vælge imellem, fx. har gau, reje i et meget tyndt dej (nederst til højre på billedet) eller cheung fun (nederst til venstre på billedet) der er dannet af rismel og har en meget glat konsistens. Jeg ærgrer mig over kvaliteten af dim sum i København.

Billede fra Bento ved Vesterbro
Billede fra Bento ved Vesterbro.
1. Sushi
Men der er virkelig intet der slår sushi. Den perfekte balance mellem ris og fisk er så vigtig, samt at man behandler risen med respekt og lader den køle af og giver det den rette mængde af eddike og sukker. Pånær når jeg propper mig i running sushi (kan ikke spise sushi i mindst en uge), så kan jeg næsten altid spise sushi. Det er faktisk lidt synd for sushien at den er blevet et masseproduceret produkt på rullebåndene på running sushirestauranterne, fordi den er så delikat og bør spises og nydes langsomt. Jeg har spist sushi mange steder i verdenen, og har prøvet de fleste i København og jeg synes stadig at den bedste sushi jeg har smagt er fra Selfish på Elmegade. Der er intet der slår en god omgang sushi og derfor er den nummer 1 på min liste.

Jeg håber I synes om at læse om mine livretter og I er velkomne til at skrive jeres yndlingsret 🙂